Przejdź do treści

Dania wegetariańskie

Kotlety z dorsza

Opis:

Zamiast tradycyjnie smażonej rybki. Super pyszne i delikatne kotlety rybne z filetu z dorsza. Wybornie smakują z frytkami, sosem tatarskim lub surówką z kiszonej kapusty.

Podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.

 

Skład:

filet z dorsza, bułka, szczypiorek, koperek, bułka tarta olej, przyprawy naturalne

Kopytka ze szpinakiem

Opis:

Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor, a do tego są super zdrowe! Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo dobrze smakują też w towarzystwie pomidorów, ale i do tradycyjnego obiadu z sosem. 

Sposób przygotowania: kopytka wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 3-5 minuty. Można też odgrzać na patelni z odrobiną tłuszczu.

Skład:

mąka pszenna,jaja,ziemniaki,szpinak,czosnek,sól

Gołąbki z kaszą jaglaną

Opis:

Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną, a sos pomidorowy idealnie pasuje do całości– prawda, że ten przepis brzmi obiecująco? Ta wersja jest niecodzienna, ale zapewniamy, że smakuje przepysznie! 

Podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu. 

Skład:

liście kapusty, kasza jaglana,cebula, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawy naturalne

Kotlety z soczewicy

Opis:

Kotlety z soczewicy to świetny zamiennik do klasycznych, mięsnych kotletów. Można je dodać do sałatki, burgerów czy też podać z sosem czosnkowym. Polecamy też sos z kwaśnej śmietany wymieszany z drobno siekanym ogórkiem kiszonym. Pieczone w piecu bez dodatku tłuszczu.

Podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na patelni z dodatkiem tłuszczu. 

Skład:

soczewica czerwona, soczewica zielona, cebula, czosnek, marchew,jajka,natka  pietruszki, naturalne przyprawy.

Pyzy ziemniaczane

Opis:


Klasyk w polskich domach. Krągłe, gorące i bardzo sycące. Podawać okraszone cebulką albo skwarkami, z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem.

Pyzy wrzucić do wrzącej wody i gotować na małym ogniu przez 3-5 minut. Można też odgrzać na patelni przez 2-8 minut.

Skład:

ziemniaki, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól

Subskrybuj Dania wegetariańskie