Dania wegetariańskie
Bezy
Pyszne, delikatne, kruche i niezwykle dekoracyjne. Idealne jako "ciasteczko" do kawy, na wizytę gości lub kinderbal.
Białko kurze, cukier
Kategorie:
Sałatka krabowa z ryżem
Prosta, super pyszna i bardzo uniwersalna. Śmiało można ją podać na kolację, zabrać do pracy na lunch, czy też podać na przyjęciu. Sałatka z surimi i ryżem sprawdzi się też na grilla a nawet jako jedna z sałatek na Wigilię.
ryż biały, kukurydza,ogórek konserwowy,paluszki surimi,majonez,cebula,koperek, przyprawy naturalne
Kategorie:
Placki z młodej kapusty
Połączenie młodej kapusty i koperku, to klasyka. Takie placki, to coś z czymś, a smakują nieziemsko. Są lekko chrupiące i śmiało można stwierdzić, że to posiłek dietetyczny .
Wystarczy podgrzać na patelni na odrobinie tłuszczu lub w piekarniku.
młoda kapusta, marchew, ziemniaki, jaja, cebula, mąka pszenna, koperek,olej
Kategorie:
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane tradycyjne, jak u mamy- prawdziwy smak ziemniaka.
Wystarczy podgrzać na patelni na odrobinie tłuszczu.
ziemniaki,mąka pszenna,jaja,cebula,olej
Kategorie:
Naleśniki z jabłkiem
Bardzo pyszne naleśniki z prażonymi jabłkami na słodko. Idealne na deser lub podwieczorek. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym posypane cukrem.
Wystarczy podgrzać na patelni z dodatkiem odrobiny masła.
mąka,jaja,mleko,olej,jabłka.cukier,wanilia,cynamon
Kategorie:
Kotlety z dorsza
Zamiast tradycyjnie smażonej rybki. Super pyszne i delikatne kotlety rybne z filetu z dorsza. Wybornie smakują z frytkami, sosem tatarskim lub surówką z kiszonej kapusty.
Podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
filet z dorsza, bułka, szczypiorek, koperek, bułka tarta olej, przyprawy naturalne
Kategorie:
Kopytka ze szpinakiem
Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor, a do tego są super zdrowe! Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo dobrze smakują też w towarzystwie pomidorów, ale i do tradycyjnego obiadu z sosem.
Sposób przygotowania: kopytka wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 3-5 minuty. Można też odgrzać na patelni z odrobiną tłuszczu.
mąka pszenna,jaja,ziemniaki,szpinak,czosnek,sól
Kategorie:
Gołąbki z kaszą jaglaną
Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną, a sos pomidorowy idealnie pasuje do całości– prawda, że ten przepis brzmi obiecująco? Ta wersja jest niecodzienna, ale zapewniamy, że smakuje przepysznie!
Podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.
liście kapusty, kasza jaglana,cebula, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawy naturalne
Kategorie:
Kotlety z soczewicy
Kotlety z soczewicy to świetny zamiennik do klasycznych, mięsnych kotletów. Można je dodać do sałatki, burgerów czy też podać z sosem czosnkowym. Polecamy też sos z kwaśnej śmietany wymieszany z drobno siekanym ogórkiem kiszonym. Pieczone w piecu bez dodatku tłuszczu.
Podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub na patelni z dodatkiem tłuszczu.
soczewica czerwona, soczewica zielona, cebula, czosnek, marchew,jajka,natka pietruszki, naturalne przyprawy.
Kategorie:
Pyzy ziemniaczane
Klasyk w polskich domach. Krągłe, gorące i bardzo sycące. Podawać okraszone cebulką albo skwarkami, z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem.
Pyzy wrzucić do wrzącej wody i gotować na małym ogniu przez 3-5 minut. Można też odgrzać na patelni przez 2-8 minut.
ziemniaki, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól