Dania mączne
Placki z młodej kapusty
Połączenie młodej kapusty i koperku, to klasyka. Takie placki, to coś z czymś, a smakują nieziemsko. Są lekko chrupiące i śmiało można stwierdzić, że to posiłek dietetyczny .
Wystarczy podgrzać na patelni na odrobinie tłuszczu lub w piekarniku.
młoda kapusta, marchew, ziemniaki, jaja, cebula, mąka pszenna, koperek,olej
Kategorie:
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane tradycyjne, jak u mamy- prawdziwy smak ziemniaka.
Wystarczy podgrzać na patelni na odrobinie tłuszczu.
ziemniaki,mąka pszenna,jaja,cebula,olej
Kategorie:
Naleśniki z jabłkiem
Bardzo pyszne naleśniki z prażonymi jabłkami na słodko. Idealne na deser lub podwieczorek. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym posypane cukrem.
Wystarczy podgrzać na patelni z dodatkiem odrobiny masła.
mąka,jaja,mleko,olej,jabłka.cukier,wanilia,cynamon
Kategorie:
Kopytka ze szpinakiem
Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, zielony kolor, a do tego są super zdrowe! Wystarczy polać je roztopionym masłem i udekorować ulubionymi ziołami. Kopytka ze szpinakiem bardzo dobrze smakują też w towarzystwie pomidorów, ale i do tradycyjnego obiadu z sosem.
Sposób przygotowania: kopytka wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu przez 3-5 minuty. Można też odgrzać na patelni z odrobiną tłuszczu.
mąka pszenna,jaja,ziemniaki,szpinak,czosnek,sól
Kategorie:
Pierogi pizza
Łączymy kuchnię polską i włoską -pierogi, które smakują równie dobrze jak pizza. Idealne dla dzieci i dorosłych. Podawać je można z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Pierogi wrzuć do wrzącej wody gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut. Można też odgrzać na patelni przez 2-8 minut.
mąka, jaja, sól, olej, ser żółty, szynka konserwowa, pieczarki, sos pomidorowy, naturalne składniki
Kategorie:
Pyzy ziemniaczane
Klasyk w polskich domach. Krągłe, gorące i bardzo sycące. Podawać okraszone cebulką albo skwarkami, z gulaszem, sosem grzybowym lub z samym masłem.
Pyzy wrzucić do wrzącej wody i gotować na małym ogniu przez 3-5 minut. Można też odgrzać na patelni przez 2-8 minut.
ziemniaki, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól
Kategorie:
Racuszki z jabłkami
Racuchy z jabłkami to świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną albo jogurtem naturalnym.
maślanka, jaja, wanilia, cukier, mąka, jabłka, olej
Kategorie:
Pierogi z pieczarkami
Domowe pierogi, faszerowane pieczarkami. Dobrze przyprawione cebulką i czarnym pieprzem. Świetnie komponują się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką.
Pierogi wrzuć do wrzącej wody gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut. Można też odgrzać na patelni przez 2-8 minut.
mąka, jaja, sól, olej, pieczarki, cebula
Kategorie:
Pączki serowe
Miękkie, puszyste mini pączki z twarogiem. Są świetnym pomysłem jako słodki przysmak na Tłusty Czwartek lub mała przekąska do kawy czy herbaty.
twaróg półtłusty, śmietana, cukier, mąka, soda, ocet, smalec
Kategorie:
Faworki
Faworki, chrust, chruścik, chruściki, dawniej także kreple – polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, kruche i delikatne ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem.
mąka tortowa, żółtka, śmietana, spirytus